Japanin linkkivinkkejä


Blogin alalaidasta löytyy linkkejä japanin kieleen, japanilaiseen musiikkiin, Japaniaiheisiin blogeihin ja myös linkkejä matkustamiseen liittyville sivuille. Tähän postaukseen ajattelin kuitenkin koota muutamia linkkivinkkejä.

Japanin kieltä

Sanakirja.org tarjoaa sanankäännöspalveluaan myös japaniksi; esimerkkisanan, internetin, käännösvastine on kirjoitettu katakanoilla sekä latinalaisin kirjaimin インターネット (intānetto / Intānetto).

Kanjikaverit on tutustumisen arvoinen sivusto. Tae Kimin opas japanin kielioppiin on selkokielinen opus japanin kieleen, tosin sivusto on vielä työstön alla. Myös englanninkielinen japanese.about.com -sivusto on hyödyllinen, samoin kannattaa katsoa läpi David Hallgren’s Japanese Page.

Opettaja.tv:ssä voi harjoitella japanin kielioppia, sanastoa, kulttuuria ja kanamerkkejä. Sanastoa ja tavumerkkejä voi siellä lisäksi opiskella erilaisten harjoitusten avulla.

Kaikki hiraganat ja katakanat löytyvät tästä taulukosta. Näiden linkkien avulla voit opetella hiraganoja myös kirjoittamaan, ja katakanoja täällä ;)

Hiraganojen ääntämyksen voit kuunnella täällä ja kun olet oppinut hiraganat, niitä voit vielä opetella täällä, täällä ja täällä ja katakanoja täällä.

Kanjeja sen sijaan voit opetella esim. täällä (tätä mainostin jo aiemmin).

Kulttuuria

Kids Web Japan -sivuilta löytyy esimerkiksi asumiseen ja jokapäiväiseen elämään liittyvä tietokilpailu sekä tietoa mm. keisariperheestä, juhlapäivistä, koulupäivistä.

Suomenkielisistä blogeista mainittakoon Haikuluotain, Jonna in Japan, Tatu Japanissa, left my heart in tokyo sekä Unagidon (ja vielä yksi blogivinkki tässä postauksessa). Tutustu toki muihinkin blogeihin tuolla sivun alalaidassa!

Lähdössä Japaniin?

Japaniin matkustavan kannattaa tutustua Japaninspesialistin kotisivuihin, mistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa Japanista, mitä löytyy myös englanniksi ainakin sivuilta Japan National Tourism Organization ja Japan Travel Info.

Tokyo Tourism Info -sivustolta löytyy esim. Tokion interaktiivinen kartta ja Tokiota esittelevä video Tokyo Colors

2 Comments (+add yours?)

  1. Trackback: Japanilaiset karttasymbolit « J-blog
  2. Trackback: Linkit | J-blog

Leave a comment

Lähteet ja kirjallisuutta

Kokoamani tiedot perustuvat japanin kielen ja kulttuurin opintojeni muistiinpanoihin, eri oppikirjoihin ja Japanista kertoviin kulttuuri- ja matkaoppaisiin. Netistä olen vain täydentänyt tietoja, mitkä muista lähteistä ovat jääneet vajavaisiksi. Ikävä kyllä jotkin lähteet ovat auttamattomasti jo vanhentuneita, joten jos sinulla on nykyaikaisempaa tietoa esim. koulutuksesta tai työelämästä, laita kommenttia tulemaan :)

Lähteitä en ole erikseen eritellyt, koska suurin osa tiedoista on ikäänkuin yleistietoa Japanifaneille ja monissa opuksissa esiintyy näitä samoja tietoja. Lisäksi kirjallisuuslistasta kunkin postauksen loppuun tulisi pitkä, koska olen koonnut tietoja useista eri kirjoista. Kaikki painetun kirjallisuuden lähteet on kuitenkin lueteltu tässä alapuolella.

Kaikki kuvat ovat netistä ja kuvien lähde on aina liitetty kuvaan, eli klikkaamalla kuvaa pääset kuvan alkuperäiselle sivulle - ilmoitathan, jos huomaat jotain hyvän tavan vastaista kuvien (tai muiden juttujen) lainaamisessa!

Käyttämääni kirjallisuutta:
- Tuomas Anhava: Kevään kukat, syksyn kuu - Kootut tankarunot 1960-1982 (2000)
- Tuomas Anhava: Kuuntelen, vieras - Valikoima klassillisia japanilaisia tanka-runoja (1969)
- Olavi K. Fält, Kai Nieminen, Anna Tuovinen ja Ilmari Vesterinen: Japanin kulttuuri (1994)
- Japani - pienoishakuteos Japanista (2006), toim. Takeshi Yoro, Taku Miki ja Genjiro Ito
- Japanin kulttuurihistoria - näkökulma (1994)
- Tapani Jussila: Tokiopassi (2007 ja 2003)
- Kansojen kirjasto: Japani (1987), toim. Time-Life Books
- Takako Karppinen: Japanin kielen alkeet (1999)
- Tadaaki Kawata: Japanin kieli (1989)
- Pirjo-Riitta Kuusikko: Bunka shokyuu Nihongo - Opintomoniste, kielioppi ja sanasto I ja II osa
- Hannu Kärkkäinen: Tokion ja Japanin matkaopas (1993)
- Heikki Mallat: Dōzo - Japanin kieltä ja kulttuuria (1993)
- Pia Matilainen ja Virpi Serita: Michi - tie japanin kieleen (2010)
- Hannele Ripatti-Cantell ja Matti Cantell: Aasia-kirja - Lukumatka Aasiaan, Australiaan ja Oseaniaan (1998)
- Alexander Walther: Japani - Nihon (2009)
- Ilmari Vesterinen: Japanin kansankulttuuri - Kulttuuriantropologinen johdatus (1982)
- Ilmari Vesterinen: Japanilaiset - Japanin kulttuurin antropologista tarkastelua (1987)
- Ilmari Vesterinen: Geishan maailma - Tarua ja totta (2001)