Michi 1 sai jatko-osan: Esittelyssä uusi Michi 2 – Vuosi Japanissa


Viime viikolla esittelin muutamia kirjoja Facebook-sivuillani, mutta nyt sain uudenuutukaisen oppikirjan käteeni: Michi 2 – Vuosi Japanissa. Lisäsin sen tähän listaan, mistä tässä on sivuilleni kirjoittama pieni esittely:

Nettiopiskelun tueksi on aina hyvä joko lainata kirjastosta tai kaverilta oikea kielenoppimiskirja (tai kaksi) tai ostaa sellainen omaksi. Tässä on lista japanin oppikirjoista suomeksi, joihin olen itse törmännyt.

Meillä yliopistossa oli käytössä Kuusikon opintomoniste, mutta sitä saattaa olla tilattavissa Helsingin yliopistolta muillekin kuin yliopiston opiskelijoille. Muita kirjoja saa kirjastosta ja kirjakaupoista/netistä.

Mallatin Dōzo – Japanin kieltä ja kulttuuria keskittyy vain fraaseihin ja tapakulttuuriin ja se on kirjoitettu kokonaan latinalaisin kirjaimin. Se siis soveltuu lähinnä auttavana opuksena pienillä työmatkoilla, mutta jos haluaa kunnolla opiskella japania, kannattaa satsata esim. Karppisen Japanin kielen alkeet -oppikirjaan, joka alkaa heti hiraganamerkeillä. Kirja on melko paksu ja isokokoinen.

Matilaisen ja Seritan Michi – tie japanin kieleenon uudempi, hyvin kattava kirja, mutta siinä on käytetty vain osittain hiraganoja. Toisaalta kirjasta on helppo oppia ilman tavumerkkien tuntemusta, mutta kieleen aina pääsee paremmin sisälle, kun sitä opiskelee japaniksi kirjoitettuna.

Oletko tietoinen muista hyvistä japanin oppikirjoista?

Näin pikkuisen kritisoin Michin ensimmäistä osaa, mutta nyt Michin kakkososassa kaikki tekstit on kirjoitettu vain japaniksi, latinalaisia kirjaimia ei enää käytetäkään. Myös sanastot ja tehtävät on ainoastaan hiragana-, katakana- ja kanjimerkein.

Kirjan esittelytekstin mukaan Michi 2 syventää kielitaitoa ja kulttuurintuntemusta sekä tutustuttaa japanilaiseen elämään ja vuosirytmiin, kun taas ensimmäisessä osassa tutustutaan moniin matkailijan kohtaamiin tilanteisiin.

Samoin kuin Michi 1, Michi 2 keskittyy arjen kielenkäyttötilanteisiin ja se sisältää kattavat ja selkeät kielioppiselitykset. Mukana tulee CD, ja kustantajan hinta kirjalle ja CD:lle on 39,90 e. Ratkaisuvihko opiskelijoille on tulossa tämän syksyn aikana.

Myös Michi 1 -kirjaan kuuluu ratkaisuvihko, jonka kustantajan hinta on 7,10 e. Michi 1 -kirjan kustantajan hinta on 33,10 e ja CD on 27,40 e.

Sekä Michi 1 että 2 soveltuvat niin kansalais- ja työväenopistoihin ja lukioon kuin itseopiskeluunkin.

“Kauniit kuvat ja japanilaistyyliset piirroshahmot piristävät kirjan ulkoasua ja tukevat oppimista”, sanotaan ykkösosan tutustumiskappaleen mukana tulleessa esittelykirjeessä, ja tämä pätee myös kirjan jatko-osaan. Kirjojen ulkoasu on miellyttävä!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Lähteet ja kirjallisuutta

Kokoamani tiedot perustuvat japanin kielen ja kulttuurin opintojeni muistiinpanoihin, eri oppikirjoihin ja Japanista kertoviin kulttuuri- ja matkaoppaisiin. Netistä olen vain täydentänyt tietoja, mitkä muista lähteistä ovat jääneet vajavaisiksi. Ikävä kyllä jotkin lähteet ovat auttamattomasti jo vanhentuneita, joten jos sinulla on nykyaikaisempaa tietoa esim. koulutuksesta tai työelämästä, laita kommenttia tulemaan :)

Lähteitä en ole erikseen eritellyt, koska suurin osa tiedoista on ikäänkuin yleistietoa Japanifaneille ja monissa opuksissa esiintyy näitä samoja tietoja. Lisäksi kirjallisuuslistasta kunkin postauksen loppuun tulisi pitkä, koska olen koonnut tietoja useista eri kirjoista. Kaikki painetun kirjallisuuden lähteet on kuitenkin lueteltu tässä alapuolella.

Kaikki kuvat ovat netistä ja kuvien lähde on aina liitetty kuvaan, eli klikkaamalla kuvaa pääset kuvan alkuperäiselle sivulle - ilmoitathan, jos huomaat jotain hyvän tavan vastaista kuvien (tai muiden juttujen) lainaamisessa!

Käyttämääni kirjallisuutta:
- Tuomas Anhava: Kevään kukat, syksyn kuu - Kootut tankarunot 1960-1982 (2000)
- Tuomas Anhava: Kuuntelen, vieras - Valikoima klassillisia japanilaisia tanka-runoja (1969)
- Olavi K. Fält, Kai Nieminen, Anna Tuovinen ja Ilmari Vesterinen: Japanin kulttuuri (1994)
- Japani - pienoishakuteos Japanista (2006), toim. Takeshi Yoro, Taku Miki ja Genjiro Ito
- Japanin kulttuurihistoria - näkökulma (1994)
- Tapani Jussila: Tokiopassi (2007 ja 2003)
- Kansojen kirjasto: Japani (1987), toim. Time-Life Books
- Takako Karppinen: Japanin kielen alkeet (1999)
- Tadaaki Kawata: Japanin kieli (1989)
- Pirjo-Riitta Kuusikko: Bunka shokyuu Nihongo - Opintomoniste, kielioppi ja sanasto I ja II osa
- Hannu Kärkkäinen: Tokion ja Japanin matkaopas (1993)
- Heikki Mallat: Dōzo - Japanin kieltä ja kulttuuria (1993)
- Pia Matilainen ja Virpi Serita: Michi - tie japanin kieleen (2010)
- Hannele Ripatti-Cantell ja Matti Cantell: Aasia-kirja - Lukumatka Aasiaan, Australiaan ja Oseaniaan (1998)
- Alexander Walther: Japani - Nihon (2009)
- Ilmari Vesterinen: Japanin kansankulttuuri - Kulttuuriantropologinen johdatus (1982)
- Ilmari Vesterinen: Japanilaiset - Japanin kulttuurin antropologista tarkastelua (1987)
- Ilmari Vesterinen: Geishan maailma - Tarua ja totta (2001)

%d bloggers like this: