Japanin kouluista ja koulutuksesta Part IV


Ilmiö nimeltään juku

Juku-koulut, eli iltakoulut, valmennuskurssit tai preppauskoulut, ovat suosittuja. Alalla on yrittäjiä kotonaan oppitunteja antavista opettajista isoihin koulutuskeskuksiin. Erityisesti suurissa kaupungeissa yläkouluikäiset käyvät jukussa 3-5 kertaa viikossa koulun jälkeen ja viikonloppuisin. Jotkut oppilaat menevät jukuun aikaisin aamulla ennen koulupäivän alkua ja palaavat sinne taas iltapäivällä. Joissakin jukuissa on yöpymishuoneita sellaisille oppilaille, joiden tunnit päättyvät niin myöhään, etteivät he enää pääse matkustamaan kotiinsa. Myös lyhyiden lomien aikana järjestetään jukuja, jolloin opiskellaan 12 tuntia päivässä. Jotkin suuret jukut karsivat kursseille pyrkiviä oppilaita pääsykokeilla, mitä varten on puolestaan perustettu karsintakokeeseen valmentavia jukuja.

Juku-koulut tarjoavat tukiopetusta ja kertausmahdollisuuksia niille, jotka eivät pysy koulun opetustahdissa. Lisäksi monet haluavat valmistautua mahdollisimman huolellisesti pääsykokeisiin, koska kilpailu arvostettujen oppilaitosten opiskelupaikoista on erittäin kovaa. Preppauskouluissa solmitaan myös ystävyyssuhteita, joten niihin mennään opiskelemaan myös sosiaalisen puolen takia. Preppauskoulut ovat melko kalliita, mutta keskivertoperheen ulottuvilla.

Preppauskoulusysteemistä voit katsoa pienen videonpätkän täältä.

https://i2.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Playing_janken_-_school_in_Japan.jpg/800px-Playing_janken_-_school_in_Japan.jpg

Valtion koulut ja yksityiskoulut

Valtion koulujen lisäksi Japanissa on runsaasti kalliita yksityiskouluja. Alakouluista harva on yksityinen, mutta sen jälkeen yksityiskoulujen määrä kasvaa. Esimerkiksi yliopistoista lähes 75% on yksityisiä. Arvostetuimpia ja parhaiksi rankattuja ovat kuitenkin Tokion ja Kioton valtiolliset yliopistot.

Valtion peruskouluissa oppikirjat ja opetus ovat ilmaisia, muissa kouluissa on korkeat lukukausimaksut. Silti peruskoulussakin kertyy hintaa mm. ruokailusta ja tarvikemaksuista, esim. valtion alakoulussa jopa 2500 euroa, mutta yksityistä alakoulua käyvän kulut nousevat 11 000 euroon. Yksityistä koulua käyvän lapsen vanhemmat maksavat lapsensa kouluttamisesta päiväkodista lukion loppuun 132 000 euroa. Hintaan sentään sisältyy juku-koulut :D

Tästä linkistä pääset katsomaan 44 kuvan diaesityksen japanilaisesta koulusta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Lähteet ja kirjallisuutta

Kokoamani tiedot perustuvat japanin kielen ja kulttuurin opintojeni muistiinpanoihin, eri oppikirjoihin ja Japanista kertoviin kulttuuri- ja matkaoppaisiin. Netistä olen vain täydentänyt tietoja, mitkä muista lähteistä ovat jääneet vajavaisiksi. Ikävä kyllä jotkin lähteet ovat auttamattomasti jo vanhentuneita, joten jos sinulla on nykyaikaisempaa tietoa esim. koulutuksesta tai työelämästä, laita kommenttia tulemaan :)

Lähteitä en ole erikseen eritellyt, koska suurin osa tiedoista on ikäänkuin yleistietoa Japanifaneille ja monissa opuksissa esiintyy näitä samoja tietoja. Lisäksi kirjallisuuslistasta kunkin postauksen loppuun tulisi pitkä, koska olen koonnut tietoja useista eri kirjoista. Kaikki painetun kirjallisuuden lähteet on kuitenkin lueteltu tässä alapuolella.

Kaikki kuvat ovat netistä ja kuvien lähde on aina liitetty kuvaan, eli klikkaamalla kuvaa pääset kuvan alkuperäiselle sivulle - ilmoitathan, jos huomaat jotain hyvän tavan vastaista kuvien (tai muiden juttujen) lainaamisessa!

Käyttämääni kirjallisuutta:
- Tuomas Anhava: Kevään kukat, syksyn kuu - Kootut tankarunot 1960-1982 (2000)
- Tuomas Anhava: Kuuntelen, vieras - Valikoima klassillisia japanilaisia tanka-runoja (1969)
- Olavi K. Fält, Kai Nieminen, Anna Tuovinen ja Ilmari Vesterinen: Japanin kulttuuri (1994)
- Japani - pienoishakuteos Japanista (2006), toim. Takeshi Yoro, Taku Miki ja Genjiro Ito
- Japanin kulttuurihistoria - näkökulma (1994)
- Tapani Jussila: Tokiopassi (2007 ja 2003)
- Kansojen kirjasto: Japani (1987), toim. Time-Life Books
- Takako Karppinen: Japanin kielen alkeet (1999)
- Tadaaki Kawata: Japanin kieli (1989)
- Pirjo-Riitta Kuusikko: Bunka shokyuu Nihongo - Opintomoniste, kielioppi ja sanasto I ja II osa
- Hannu Kärkkäinen: Tokion ja Japanin matkaopas (1993)
- Heikki Mallat: Dōzo - Japanin kieltä ja kulttuuria (1993)
- Pia Matilainen ja Virpi Serita: Michi - tie japanin kieleen (2010)
- Hannele Ripatti-Cantell ja Matti Cantell: Aasia-kirja - Lukumatka Aasiaan, Australiaan ja Oseaniaan (1998)
- Alexander Walther: Japani - Nihon (2009)
- Ilmari Vesterinen: Japanin kansankulttuuri - Kulttuuriantropologinen johdatus (1982)
- Ilmari Vesterinen: Japanilaiset - Japanin kulttuurin antropologista tarkastelua (1987)
- Ilmari Vesterinen: Geishan maailma - Tarua ja totta (2001)

%d bloggers like this: